Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

"Ο Ερωτισμός στην Τέχνη"εκδήλωση στο ατελιέ Ηράκλειτος με τον Νίκο Σιδέρη

ο ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ στην ΤΕΧΝΗ
με τον ΝΙΚΟ ΣΙΔΕΡΗ
Ο Σύλλογος για τον Πολιτισμό «Ηράκλειτος», με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει στα μέλη και τους φίλους του ότι την Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 19.30, φιλοξενεί τον επιστήμονα, συγγραφέα, λογοτέχνη, ποιητή και καθηγητή, Νίκο Σιδέρη, ο οποίος θα εισηγηθεί το θέμα ¨Ο Ερωτισμός στην Τέχνη¨. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων, στον κύριο Γιάννη Εγγλέζο (τηλ. 6977 483 967) και στην κυρία Πολυξένη Γεωργακοπούλου 6978 163 807)
Ο Νίκος Σιδέρης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές (ειδικότητα Ψυχιατρικής, Ιστορία και Νευροψυχολογία-Νευρογλωσσολογία). Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάσκων ψυχαναλυτής, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Στρασβούργου (E.P.S.) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχανάλυσης (FEDEPSY). Εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής. Έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Κολλέγιο Αθηνών και στο Deree College. Διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. το μάθημα «Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση» και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το μάθημα «Εικαστική Δημιουργία και Φαντασίωση του Καλλιτέχνη: Η περίπτωση του Ερωτισμού».

Έχει εκδώσει, στις Εκδόσεις Καστανιώτη, τις ποιητικές συλλογές
Γκο (1983), Περίπλους ή Ανατροπή των ονομάτων (1990), και Τρυφερός κωπηλάτης (2000), τη μελέτη Η εσωτερική διγλωσσία (1995), το δοκίμιο Και όμως μιλάνε – Έφηβος λόγος (1999), καθώς και τα μυθιστορήματα Ερωτικό τραγούδι (1998) και Η μπαλάντα της σκόνης (2003). Στις Εκδόσεις Futura τη μελέτη Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση: Φαντασίωση και Κατασκευή (2006). Στις εκδόσεις Opportuna τη μελέτη Ο Φρόυντ κρυπτο-κόκκινος; Ιστορία, Θεωρία, Φαντασίωση και το δοκίμιο Οικογένεια και νέες μορφές γονεϊκότητας (2010). Στις Εκδόσεις Μεταίχμιο τα δοκίμια Όπως ειπώθηκαν εκεί και ακούστηκαν — Μυστικά και αλήθειες από το ντιβάνι του ψυχαναλυτή (2008), Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν! (2009),  Δεν παίζεις μόνο εσύ. Υπάρχουν κι άλλοι! Ήθος και τέχνη της ανθρώπινης σχέσης (2010), Ο ερωτισμός στην τέχνη, εικαστικές φαντασιώσεις (2010), Μιλώ για την κρίση με το παιδί. Εμπιστευτική επιστολή σε μεγάλους που σκέφτονται (2013), την ποιητική συλλογή Η τέχνη του κόκκου (2011) και το μυθιστόρημα Ένα τραγούδι για τον Ορφέα (2011).